بانکداری اسلامی، سنگ بنای اقتصاد مقاومتی
آیت الله ابراهیمی.
صنعت بانکداری، حرفهای است که از نهادهای مالی اقتصاد مدرن سرچشمه گرفته است. این صنعت، سامانه تأمین مالی نظامهای اقتصادی متکی به بازار را تشکیل داده و زمینه تأمین مالی پروژههای کلان اقتصادی و تجاری و افزایش چشمگیر ریسکپذیری اقتصادهای رقابتی در بازار را فراهم کرده و باعث پیشرفت و توسعه بینظیر و تاریخی نظامهای اقتصادی مدرن شده است. بدون شک نظام اقتصادی اسلام نیازمند بانکداری مبتنی بر اصول و مبانی اسلامی است که در ذیل مبانی فقهی تجارت اسلامی تعریف می شود.
این بانکداری که در نظام مقدس جمهوری اسلامی، سنگ بنای اقتصادمقاومتی است، تفاوتهای عمدهای با بانکداری عُرفی دنیا دارد. این بانکداری به اقتصاد واقعی مرتبط و اساسا بخشی از آن است؛ در حالی که بانکداری عُرفی یا ربوی تنها به سود سپردهگذار بدون در نظر گرفتن پیامدهایش برای وامگیرنده میاندیشد.
قانون بانکداری بدون ربا را میتوان مقدمهای برای بانکداریاسلامی دانست؛ چراکه زمینه برکت افزایی فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی و حرکت صحیح تولیدگران، افراد کارآفرین، سرمایهگذاران، سپردهگذاران و فعالان اقتصادی را در مسیر رشد و توسعه اقتصاد واقعی از طریق تأمین پولی، مدیریتریسک و حمایت نهادهای مالی، مبتنی بر عقود اسلامی فراهم میکند.
در نظام اقتصادی اسلام، پول وسیلهای برای مبادله و تأمین ابزارهای کار و تولید است و ارزش افزوده تنها به «کار» و«تولید» تعلق میگیرد. در الگوی بانکداری اسلامی، «کار» به معنای همه تلاشهای فکری و یدی در راستای تولید خدمات و ملاک تولید ارزش و شراکت طرفهای معامله در سود و زیان است.
در بانکداری اسلامی، بانکها واسطه مالی بوده و با مدیریت ریسک، اعتبارسنجی و تضمین اصل سپرده موافق است.
از این رو با تضمین سود مخالف است و سپردهگذار را به سودی که تأمین نشده حواله نمیدهد، در بانکداری اسلامی همه طرفهای معاملات بانکی باید ریسکپذیری داشته باشند و بپذیرند که حتی احتمال از میان رفتن اصل پولشان هم وجود دارد.
در بانکداری اسلامی توانمندسازی اقشار ضعیف و حمایت از استعدادها در رشد و توسعه تولیدات امری پسندیده است. بنابر این، «تولیدگرایی»، «کارآفرینی»، «عدالتمحوری» و «مسئولیت اجتماعی» در زمره این مبانی بهشمار میآید. بدیهی است شرط موفقیت بنگاههای اقتصادی بهبود سیاستها، برخورداری از تفکر سیستمی و برقراری نسبت معنادار میان همه عواملی است که جامعه را به نظام بانکداریاسلامی و اقتصادمقاومتی برونگرا و درونزا نزدیک کند.
در بانکداری اسلامی، عقلانیت، علم و قوانین الهی مبتنی بر تولید، توزیع و مصرف سالم استوار است، لذا امروزه بانکداری اسلامی در بسیاری از کشورهای پیشرفته مورد استقبال قرار گرفته است. مطالعات نشان داده است که بازارهای پول و سرمایه، نقش مهمی در استحکام زیرساختها و ساختارهای مادی و معیشتی دارا میباشند.
نقش بانکداری اسلامی آنچنان در اقتصادمقاومتی برجسته است که مقام معظم رهبری نیز اسلامی کردن بانکها را به فتح بزرگترین سنگر اقتصادی امروز دنیا تعبیر میکنند. این بیان از زبان بالاترین مقام کشور بیانگر اهمیت و جایگاه رفیع بانکها در نظاماقتصادی کشور و موید ملازمه بانکداریاسلامی با اقتصادمقاومتی است.
در این راستا بانکانصار پیادهسازی قانون عملیاتبانکی بدونربا را که در واقع، زیربنای پیادهسازی بانکداریاسلامی است، از همان ابتدای تشکیل در دستور کار خود قرار داده است و حرکت در این مسیر را از موفقیتها و مزیتهای رقابتی خود قلمداد میکند. آموزش منظم و متعهدانه نیروهای انسانی نسبت به اصول و مبانی فقهی بانکداری که باعث کسب رتبه نخست آموزش کشور در حوزه بانکداری شد و نیز الزام متصدیان عقد قراردادها در شعب به تفهیم ویژگیهای فقهی قرارداد به مشتریان و تکمیل فرمهای معاملاتی براساس موازین فقهی و زیرنظر فقهای آشنا به بانکداری اسلامی و همچنین در نظرگرفتن ضوابط ابلاغی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، نمونههایی از تعهد بانک انصار به رعایت مبانی فقهی در فعالیتهای بانکداری بهشمار میروند.